Vioolconcert no 1.

Vioolconcert no. 1 (2017)

I Allegretto

II Largetto

III Allegro

Instrumentatie: solo viool, fluit (2), hobo (2), klarinet, fagot (2), trompet (2), hoorn, (bas)trombone, percussie, harp, vibrafoon en strijkorkest.

Duur: 20 min.

In opdracht van het Rapenburg Kamerorkest o.l.v. Johan Top in samenwerking met soliste Manja Kruidhof-Okkerse. Première: 25 juni 2017, Hartebrugkerk Leiden.

Er is nog geen audio opname van deze compositie.

 

De muzikale thema’s in deze compositie zijn afkomstig uit liedjes die ik schreef naar aanleiding van bijbelpassages. Toen ik deze liedjes terugvond realiseerde ik me dat ze samen een verhaal vormen. In het vioolconcert gebruik ik melodisch materiaal uit deze liedjes.

Het schrijven van dit concert is voor mij een vorm van aanbidding van God, de Schepper van alle muziek. Het stuk draag ik op aan violiste Manja, mijn vrouw. Veel dank aan Hans Koolmees voor zijn feedback en aan mijn vriend Johan Top, die mij de gelegenheid gaf dit stuk te schrijven en te laten uitvoeren.

 

Every musical theme in this piece is inspired by a bible passage. In the last few years I wrote a couple of songs based on these passages. When I recently looked them up, I realised they could form a storyline together when you put them in a certain order. In my violin concerto the melodies of these songs function as main themes, and the order I put them in are based on the storyline I discovered earlier. 

For me, writing this concerto is an act of worship to God, who is the Creator of all music. I had the honour to write this concerto for my wife and wonderful violinist Manja, so I dedicate this piece to her…
Also I would like to thank composer Hans Koolmees for his feedback and support. And thanks to conductor/ violinist Johan Top
for giving me the opportunity, his support and our friendship.