Prachtig Perzisch Tapijt

Vanochtend was het zover: de opnamesessie van Daedalus en Icarus, mijn pianoballade die een paar weken terug in première is gegaan. In alle vroegte togen twee artistiekelingen naar het pittoreske Dordrecht, naar de al even pittoreske Trinitatiskapel. Aldaar wachtte een derde artistiekeling, te weten de koster van het kerkje, ons op. Als medeplichtige van ons opnamecomplot was hij bereid tot het geven van goed advies en – en dit zou van doorslaggevende betekenis blijken- tot het geven van een Prachtig Perzisch Tapijt. Het geval wil namelijk dat de opname plaatsvond in de kerkzaal, die een erg prettige akoestiek heeft. Echter, als de door ons te gebruiken vleugel direct op de stenen vloer zou staan zou het volume simpelweg te hard worden. Bovendien gaf het Prachtig Perzisch Tapijt meteen een mooi oosters tintje aan de ochtend, en bracht het ons in de hogere sferen van Duizend en Een Nacht.

Want, weliswaar gaat mijn compositie niet over oosterse sprookjes, er zitten wel wat sprookjesachtige taferelen in. De geniale uitvinder Daedalus die het voor elkaar krijgt om grote vleugels te maken voor zichzelf en zijn zoon Icarus, en Icarus die daar vervolgens mee gaat experimenteren. Het gevaar van de zon, die lonkend aan de hemel Icarus tot grote hoogten verleidt en vervolgens tot enorme diepten laat zinken… Dit verhaal zit in de pianoballade: het is een verhaal met een speelse kant en een tragische afloop.

Onze opnamesessie liep beter af. Isolde speelde 8 fenomenale takes in. Behalve dat ze hiermee bewijst deze vorm van topsport goed te beheersen, bewijst ze ook de eigenschappen van een Ware Held te bezitten. Toen ik een paar jaar geleden aan de compositie begon, vond mijn compositiedocent namelijk dat een deel van de compositie onspeelbaar was. Ik vond het artistiek wenselijk om dit niet aan te passen, maar wilde natuurlijk wel met mijn opdrachtgever (Isolde) overleggen wat zij ervan vond. En, zoals een Ware Held betaamt, antwoordde zij zonder ook maar met haar ogen te knipperen: ‘Dat moet wel lukken’. En dat was ook zo. Binnenkort hoop ik een video met het eindresultaat online te kunnen zetten. Voor wie hier niet op kan wachten, hieronder alvast wat sfeerbeelden met het Prachtig Perzisch Tapijt.