Blog: Torenkamer dag 5 – Vijftien Minuten

Vijftien Minuten

Het is de dag na de uitzending, gisteravond was zo intensief dat het niet meer lukte een blog te schrijven op de dag zelf. Het was een spannend moment: Manja zou mijn compositie van tevoren in zijn geheel opnemen, maar in de uitzending zelf was maar tijd voor ongeveer de helft. Daarnaast was de uiteindelijke versie nog maar een dag oud: zou het lukken de spanningsboog uit het stuk goed over te brengen? En kon ik van de compositie een goede radioversie maken, waarin genoeg van de emoties naar voren kwamen die ik belangrijk vond?

De belangrijkste momenten van de dag (en eigenlijk van de hele week) duurden bij elkaar maar 15 minuten! Twee takes van 6 minuten aan het begin van de avond en een opname van 3 minuten in de uitzending. Hoe is dit afgelopen?

Stel je een lege studio voor met daarin: je vrouw, een viool, een compositie waaraan je heel veel tijd hebt besteed, een aantal microfoons en een camera. Jij zit aan de ene kant van de zaal. Je vrouw staat op het podium en speelt. Ze speelt alsof haar leven er vanaf hangt. Ze stopt niet. Ze houdt 6 minuten lang haar volledige concentratie op jouw compositie gericht. Ze stopt. Je vraagt de geluidstechnici of er een tweede take kan worden opgenomen, om meer audiomateriaal te hebben. Er volgt een tweede sessie, even geconcentreerd. Na afloop luister je met de geluidsman terug hoe de twee takes geworden zijn. Het is mooi. Het is intens. Het doet je wat.

Stel je een radiouitzending voor, met daarin: een barokensemble, een radiopresentator, een klein aantal andere gasten. Je vrouw speelt een kortere versie van je compositie. Na afloop moet Alex Roeka vertellen wat hij erin heeft gehoord. Hij noemt: verdriet aan het begin, hoop in het midden en verwarring aan het eind, gevolgd door eenzaamheid. Het sluit precies aan bij de emoties die ik erin wilde leggen. Kortom, missie geslaagd!

Maandag zetten we een opname van de hele compositie online. Wil je verder op de hoogte blijven van mijn activiteiten als componist? Like dan mijn facebook pagina: www.facebook.com/jannumkruidhofcomponist

 

foto

Geef een reactie