Blog: Torenkamer dag 2 – Versie Vijftien In Het Groen

Versie Vijftien In Het Groen                   

Het is acht uur ’s avonds, ik zit thuis op de bank en heb vandaag een groot deel van mijn compositie kunnen afronden. En dat ondanks de brakheid en weinige uurtjes slaap (thuiskomst gisternacht: 3.00 uur). Want ook daar heeft De Torenkamer een oplossing voor: hele goede koffie, en de nodige versterking voor de innerlijke mens (lees: koekjes, chocolade en bananen).

Gisteren schreef ik over de inhoudelijke inspiratie voor mijn solo viool compositie, de tekst van Manja over een bootvluchteling. Eerder heb ik daar een (singersongwriter)liedje van gemaakt. Het melodische materiaal van dit liedje heb ik later verwerkt in de vioolcompositie waar ik nu de laatste hand aan leg. De laatste hand, want… het was een lange weg: vandaag werkte ik aan versie 15. Hieronder een kort overzicht van de blunders en hoogtepunten in de afgelopen 1,5 week:

Versie 1:

Random improvisatie op basis van de tekst. Pluspunten: veel noten op papier. Minpunten: totaal nietszeggend.

Versie 2:

Random improvisatie verbeterd. Of toch niet? Manja vindt van niet: einde improvisatie-aanpak.

Versie 3 t/m 7:

Een extra melodie aan de piano geschreven, met nieuwe akkoorden. Deze akkoorden zijn (uiteindelijk, na een lang proces van feedback) zeer violistisch verwerkt. Resultaat: de melodie is onherkenbaar en het lijkt nergens meer op. Eigenlijk werkt dit totaal niet: einde systematische-violisten-trucjes-toepassings-aanpak.

Versie 8:

Voor het schrijven van deze versie liet ik de melodie uit versie 3 t/m 7 voor het eerst horen aan Manja, maar zonder akkoorden. In de discussie die volgde vielen de termen: atonaal, ontoegankelijk, niet te volgen en volkomen random. De discussie eindigde toen de melodie met akkoorden op piano werd gespeeld en de melodienoten konden worden gecategoriseerd als toevoegingen. Conclusies:

  • Blijkbaar hebben klassieke musici een ander referentiekader dan een Jannum Kruidhof.
  • Er is hoop.

Versie 9:

Een combinatie van melodie en begeleiding die beiden nog als zodanig te herkennen zijn. Hoogtepunt! Het lijkt te gaan werken.

Versie 10 t/m 15:

Een nieuwe compositie voor soloviool die elementen uit alle hierboven genoemde versies bevat, en Manja’s tekstje boven de regels. We werken nu vooral aan spanningsboog, notatie en details. Conclusie: het wordt wat!

 

Morgen meer nieuws over het project: we gaan met Thijs Kramer (oud-viooldocent van Manja) werken aan de muzikale uitvoering van Versie Vijftien. Omdat alle voorgaande versies bij ons thuis geprint zijn is het printpapier op en zijn we overgegaan op gekleurd papier. Ziehier Versie Vijftien In Het Groen:

 

IMG_20151117_205212

Geef een reactie