Biografie

Introductie

Jannum Kruidhof (1992) komt uit Leiden en woont met zijn vrouw Manja in Rotterdam. Jannum componeert en arrangeert voor diverse bezettingen. Daarnaast speelt hij (alt)viool, gitaar en piano met als grootste passie improviseren. In juni 2016 rondde hij zijn studie Docent Muziek af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar hij compositielessen volgde bij Guus Janssen. Sinds september 2016 studeert hij als contractstudent compositie aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts) waar hij o.a. privélessen compositie volgde bij Hans Koolmees. Op dit moment volgt hij privélessen compositie bij Paul M. van Brugge.

Crossovers en interdisciplinaire interesse

Jannum laat zich niet beperken tot één genre. Met zijn muziek zoekt hij de grenzen op van klassiek, jazz, wereldmuziek en pop. Ook laat Jannum zich inspireren door andere kunstdisciplines zoals dans, film, schilderkunst en theater. Hij werkt met verschillende kunstenaars samen om nieuwe ideeën op te doen en de mogelijkheden van interdisciplinaire kunstprojecten te verkennen. Jannum werkt bijvoorbeeld regelmatig samen met Florence Rapati en haar dansgezelschap Flow Performing Arts. Ook wordt hij regelmatig gevraagd voor het maken van arrangementen en composities voor andere artiesten.

Waarom componeren?

In de zomer van 2013 raakte Jannum geblesseerd en moest hij stoppen met vioolspelen. Om toch nog muziek te kunnen maken begon hij met componeren en ontstond het idee voor een kunstcollectief met de naam Walking the Wire. (Meer hierover in een interview in Geloof en een Hoop Liefde.) Hoewel hij in eerste instantie dus noodgedwongen met het componeren begon, ontdekte Jannum dat hij het heel leuk vond om te doen en ook veel ideeën had om verder uit te werken. Daarom bleef hij ook toen zijn blessure voorbij was stukken schrijven. Jannum laat zich inspireren door maatschappelijke problemen, ontmoetingen, Manja, mooie natuur, concerten, geloof, ongeloof, kortom alles waarmee hij geconfronteerd wordt in het dagelijks leven. Hij hoopt met zijn muziek iets te kunnen betekenen voor andere mensen.

Projecten als componist

Het eerste project dat Jannum als componist opstartte was Walking the Wire. Met dit collectief heeft hij een cd opgenomen ten gunste van een muziektherapieproject voor straatkinderen in Brazilië (Stichting Aprisco) en heeft hij op diverse plekken concerten georganiseerd. Zo speelde een strijkkwintet in 2014 enkele composities van Jannum tijdens de Harlekijndagen van Herman van Veen, in samenwerking met het eerdergenoemde Flow Performing Arts.

In 2014 schreef Jannum speciaal voor de viering van 10 jaar PKN Hope voor strijkkwintet. De live uitzending op NPO 2 is hier terug te luisteren.

In 2015 componeerde Jannum voor de documentaire Mata Hari the Naked Spy de soundtrack Seductive Woman. Deze documentaire van Machiel Amorison en Susan Becker gaat in 2017 in première. Hij werkte voor de opname samen met o.a. tablaspeler Heiko Dijker.

Voor het bluesproject van pianist Marcel Worms componeerde Jannum Bell Ringer Blues, welke in 2016 in Birmingham voor het eerst gespeeld werd. In 2017 verscheen het stuk op Marcels jubileum cd Twenty Years of New Blues for Piano.

Voor de rubriek De Torenkamer van radioprogramma Opium op 4 componeerde Jannum in 2016 De Bootvluchteling in VondelCS in Amsterdam. De compositie is gebaseerd op een tekst van Manja Kruidhof, zij speelde ook de première live op Radio 4. Het stuk is later o.a. bij het Klankcafé (concertzender) uitgevoerd, en op het eindexamen van Jannum. Voor deze gelegenheid maakte danseres Viry Hernandez een choreografie bij het stuk.

Voor het ensemble Tango Aliado (Francoise van Varsseveld (viool), Lucas Stam (cello), Mariken Zandvliet (piano), Gert Wantenaar (bandoneon) schreef Jannum in 2016 het werk: Chopping Tango. In 2017 arrangeerde hij dit werk voor strijkkwartet en tenor saxofoon voor een programma van strijkkwartet Quinetique en saxofonist Niels Bijl.

Voor altvioliste Esther Apituley schreef Jannum Ceci n’est pas Musique. In 2017 speelde Esther deze compositie voor solo altviool voor het eerst tijdens haar tournee in New York.

Tijdens de IDFA Awards Night 2017 in de Rabozaal van Stadsschouwburg Amsterdam werden een aantal van Jannums composities live uitgevoerd door strijkkwartet Quinetique in samenwerking met tabla speler Heiko Dijker.

Momenteel werkt Jannum o.a. aan een serie stukken voor Manja Kruidhof-Okkerse (viool) & Hans Okkerse (piano/orgel).